Psihologie ” rurală „

6 mai 2011 la 10:44 pm | Publicat în Copilul din mine | 6 comentarii
Etichete: , , , , , ,

În seara asta am fost la bunica mea în vizită. Am recuperat ziua ei , noi fiind în Cluj, aşa că am serbat-o de 2 ori, că merită !

Şi din vorbă în vorbă , după o masă copioasă şi un Pepsi Twsit pe măsură , a apucat-o dorul de pământurile pe care a copilărit ea.

Îi sclipeau ochii cum ne povestea despre tatăl ei. Se vede că are o stimă deosebită pentru dânsul. Eu nu mă pot pronunţa pentru că eram în scutece când m-a cunoscut şi . . . cam atât.

Am stat gură cască şi am ascultat cu multă luare aminte modul în care el şi-a crescut toţi cei 3 copii. Cu cât calm, câtă răbdare şi pricepere se ocupa de fiecare în parte. Îi ştia mai bine decât pe propriul buzunar, pe tustrei şi ştia cum să-i ia, să-i facă să se dea pe brazdă. Uneori le aplica şi corecţii , dar aşa ni le-a descris bunica de mai, mai c-aş fi întins şi eu palma să-mi dea una cu nuieluţa.

– no, hai, draga tatii , una pentru mine , una pentru tine. aşa, nici prea tare, nici prea incet, să ne placă la amândoi.

Mulţumesc !

De exemplu , când mergeau la cules, aşa i-a învăţat pe toţi să muncească organizat şi în armonie , astfel că de fiecare dată când cineva lăsa un cucuruz în urma sa , cel ce observa avea dreptul să-l ia de ureche şi să-i arate locul cu pricina pentru a-şi putea îndrepta greşeala. Bineînţeles că el se făcea că scapă câte unu-doi doar pentru a le da o lecţie copiilor :

– No , aşa, dacă am grelit… am greşit . . . acuma şi pe mine mă luaţi de ureche , ca să lucru cum trebe , nu să fuşerim şi să ne batem joc de bucate !

Şi multe, multe alte exemple de genul . . .

Mă miră inteligenţa oamenilor ăstora ce pare a izvorî din chiar simplitatea lor. Cu siguranţă că ei nu au participat la niciun trainning psihologic de educare a copiilor , aşa că fiecare s-a descurcat aşa cum s-a priceput el mai bine şi nici nu am citit idioţenii de genul ” Cum să-ţi educi copilul . . .” sau ” copilul tău nu te mai ascultă – tehnici de educare”. Unii s-au impus prin forţă, alţii prin duioşie şi corectitudine deopotrivă.

Niciun copil nu vine pe această lume la pachet cu  un manual de utilizare, căci de-ar fi aşa, deja toţi ne-am fi comandat de pe net vreo 2-3 roboţei şi i-am teleghida după bunul plac, după care, la finele zilei, le-am scoate bateriile, le-am pune acumulatorul în priză şi-am aţipi liniştiţi pentru încă o zi , una care din nou ne scuteşte de urlete în miez de noapte , de colici şi de scutece murdare :mrgreen:

Azi toţi părinţii se plâng de neobrăzarea odraslelor , de cât sunt de emancipate, de cum le-au scăpat din mână , dar oare cum de toate astea nu s-au întâmplat în vremurile de atunci ?!

Psihologie din viaţa de zi cu zi , taică 😉

Reclame

6 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ce dor îmi faci de bunici…

  • toţi bunicii mei fie s-au născut la oraş , fie s-au mutat încă de foarte tineri aici, deci eu niciodată nu mergeam în vacanţe ” la ţară ” , aşa ca restul copiilor 😦
   Meawww 😦

 2. Salut! Ce zici de un link exchange cu ARFE.RO? Are PageRank 3 si aproape 2000 unici/zi. Contacteaza-ma te rog pe contact[at]arfe.ro daca te intereseaza. Mai multe detalii aici: http://arfe.ro/parteneri/

 3. chiar ca…psihologie de/din viata.

 4. Fain şi-mi place că avut-ai răbdare a o asculta.

 5. Simplu. Acum părinţii sunt mai puţin restrictivi, accesul la informaţie e mult mai mare, şi fiecare face exact ce-l taie capul de la o vârstă fragedă.

  Avantajele şi dezavantajele libertăţii crescânde 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: