Cultivarea morcovilor de toamnă

9 octombrie 2014 la 1:46 pm | Publicat în RECOMANDĂRI | Un comentariu
Etichete: , , , , , ,

 seminte de morcovi

Toamna se spune că ar fi anotimpul roadelor pământului, al bogăției și al belșugului. Acum este acea perioadă în care, dacă peste an ai fost un gospodar harnic și grijuliu, culegi rezultatul muncii tale, care te va înnobila și te va face să îți dorești să tragi și mai tare pentru cultura următoare.

Mulți dintre noi avem amintiri plăcute din copilărie, atunci când toamna mergeam la bunici la pământ și îi ajutam pe aceștia la cules, așa cum puteam noi mai bine, chiar dacă, practic, eram niște prichindei și condiția fizică și statura nu ne permiteau să întreprindem o muncă notabilă.

Răbdători, bătrânii familiei ne luau cu dânșii, ne arătau produsele și ne explicau cum, dintr-o sămânță mică, mică, a ajuns ceea ce culegeam. Dintre multitudinea de legume radacinoase, ne plăcea cel mai mult morcovul pentru că trebuia să ne căznim nițel să-l scoatem din pământ, să ne punem forța la încercare și când izbuteam, era un adevărat succes și chiuiam de fericire.

Cu mintea noastră inventivă, cu imaginația bogată, noi, copiii, ne imaginam că morcovul crește direct, din bun senin și răsare din pământ. Abia după ce bunicul sau bunica ne-au arătat niște seminte morcovi, am început să ne punem întrebări și să chestionăm cum dintr-o boabă așa mică răsare ditamai leguma.

Acum, ajunși la maturitate, poate chiar proprietarii unor grădini sau sere de legume, știm bineînțeles că există și o cultură de morcovi târzie, care se seamănă la final de iunie, iar la scurt timp după, chiar la începutul lunii viitoare, respectiv iulie, deja putem culege morcovii de toamnă.

Bineînțeles, în prealabil recoltării culturii morcovilor de toamnă, a fost nevoie de alte munci agricole, specifice acestei culturi: pregătirea terenului, care a necesitat o mărunțire cu discul a resturilor vegetale rămase din culturile anterioare; mai apoi, se ară, se irigă terenul, se fertilizează straturile unde se vor răsădi morcovii pentru o productivitate maximă și, la nevoie, acolo unde este cazul, terenul se și erbicidează, respectându-se cu strictețe dozele indicate pe cutia soluției de erbicid. Sămânța germinată se introduce în teren, însă asta nu e tot, căci odată răsărită, ea trebuie protejată și ferită nu doar de dăunători, dar și de buruienile care-i pot ”fura” din proprietățile nutritive de care ea are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Mai apoi, la final, după ce se culeg morcovii, aceștia trebuie depozitați în cutii de lemn, iar unii spun că dacă se îngropă în nisip vor sta mai bine pe iarnă.

Părerile sunt împărțile când vine vorba de diferitele trucuri ale agricultorilor în materie de morcovi de toamnă, însă cei mai pricepuți proprietari de terenuri agricole știu că, în ceea ce privește semințele, www.agrohub.ro este magazinul online la care pot apela cu încredere, în condițiile în care calitatea mărfii este net superioare concurenței de piață, iar livrarea se face eficient, complet și la timp. Faptul că există un parteneriat între firma de curierat Fan Curier și site-ul deja amintit nu face decât să vă sporească încrederea că semințele dvs. vor ajunge exact când veți avea nevoie de ele, adică în cel mai scurt timp posibil, indiferent de locația avută.

Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Nu se spune , ci chiar este…daca si ploile au fost suficiente sau, ma rog sistemele de irigatii au functionat corespunzator.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: