Divergente intre generatii

13 mai 2014 la 9:53 pm | Publicat în RECOMANDĂRI | 2 comentarii
Etichete: , , , ,

„Pe vremea mea . . .” – așa încep preconcepțiile, așa sună judecățile de valoare emise de persoanele care, la nivel teoretic măcar, se presupune că ar fi trebuit, atunci când a fost momentul propice, să ne educe, să ne insufle acele calități de care s-ar vehicula că ar avea nevoie un tânăr pentru a reuși în viață, pentru ”a ajunge om”.

Cu fiecare serie de absolvenți, lucrurile par a se înrăutăți. Drastic, dar sigur. La un moment dat, fiecare adult a spus cel puțin o dată în viața sa ”tinerii din ziua de azi . . .” Dar cei de ieri, de alaltăieri, de pe vremea lor ?! Ăia cum erau ?! ”Cu mai mult bun simț” mi se va răspunde. Probabil, nu zic că  nu, însă sunteți voi siguri de asta ?!  Pentru faptul că tăceau, că alegeau să se închidă în ei, oare aia îi face mai manierați, mai educați ?! Oare nu ar trebui să vă tragă un semnal de alarmă și să vă întrebați de ce noi am ajuns așa cum vă plângeți voi că suntem azi ?! Oare să nu fie vina unor adulți care, anterior, au fost niște tineri, la fel ca noi, doar că frustrați, pentru că, metaforic vorbind, erau mereu cu pumnul băgat adânc de tot în gură, așa încât să nu aibă nici măcar o speranță legitimă la un drept de exprimare, care li se părea pe atât de fabulos precum ar fi fost atunci un mall deschis zilnic ?

Trebuie ca toate generațiile să înțeleagă că lumea progresează, într-un fel sau în altul. Azi lucrurile se întâmplă mai rapid ca ”pe vremea mea”. Tehnologia are un aport unoeri exagerat în tot acest proces de maturizare forțată, însă nu putem nega dreptul copilului de a se dezvolta în concordanță cu actualitatea vremii în care trăiește. Din dorința de a conserva tradițiile și valorile dintr-un ”atunci” care nu se mai întoarce, nu putem să ne tâmpim copiii, oricât ne-am dori să le conservăm mai mult și mai bine inocența.

Copiii noștri, înainte să aibă parte, spre exemplu, de prima lor primăvară, cu adevărat în natură, probabil,din verii motive, din cauza unor factori pe care nu întotdeauna ăi putem noi controla, vor afla de acest anotimp și de ce presupune el din materiale de genul celui din filmuleț. Dacă asta se va întâmpla, ca părinte, veți fi norocos, căci se puteau și cazuri mai  rele, așa că nu trebuie să ne opunem categoric și de neclintit tehnologizării din viețile noastre.

papusa-monster-high-draculaura-black-carpet---frights-camera-action-5188-1

Azi avem copii emo, o categorie de adolescenți a căror vârste variază, această apartenență a lor începând să se manifeste de la vârste cât mai fragede. Un astfel de copil nu trebuie marginalizat, eu nu trebuie forțat cu brutalitate să renunțe la acele tendințe pe care și le însușește, odată cu a lui complacere mentală cum că ar fi un emokid. Din contră, pentru a-i da posibilitatea de a alege, lăsând la o parte influența negativă a mass-media-ului care în unele cazuri informează total greșit părinții, pruncul trebuie să fie liber, însă totodată dirijat în experimentările lui, pentru a ne asigura că află mai multe despre el, despre nevoile și preferințele sale. Astfel, dacă fetița dvs. manifestă o preferință pentru culorile roz și negru, cele des întâlnite la emo-izi, dacă vedeți că mai are înclinații și spre ocultism, o papusa monster high varianta Dracula îi poate stimula imaginația, creativitatea, simțindu-se totodată înțeleasă. Poate nu veți reuși să o ”exorcizați”, așa cum creștinul din voi vă sugerează, dar îi veți putea arăta și latura umană, bună a emo-ismului.

Deci, dragi părinți, suntem și noi mai deschiși la nou, spre binele generațiilor ce vor urma ?!

Reclame

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Poate da, poate nu. Vom vedea ce ne va oferi viitorul….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: