Vitraliile – o idee modernă de amenajări interioare și exterioare

14 februarie 2014 la 9:26 am | Publicat în RECOMANDĂRI | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , ,

vitralii moderne

Auzind vorbindu-se despre vitralii, majoritatea dintre noi le asociază cu Biserica și cu stilul gotic. Nimic mai adevărat, căci, în secolul al X-lea, când au apărut pentru prima dată, aceste bucăți de sticlă, au fost folosite drept elemente decorative, care au ornamentat geamurile din biserici, evidențiind totodată impetuozitatea cupolelor gotice. Însă, cu timpul, odată cu evoluția tendințelor în materie de design interior, dar și a viziunilor futuriste de construcții, vitraliile au devenit cunoscute atât sub forma unori panouri decorative de exterior, cât și ca uși din sticlă cu modele viu colorate.

Orice neprofesionist, în vedere achiziționării de vitralii, înainte de a căuta informații legate de prețuri vitralii, trebuie să știe că acestea sunt elemente decorative, alcătuite din bucăți de sticlă colorate, de regulă asimetrice, originare din structurile mozaicale, care însă, acum, au ajuns să se prezinte sub diverse modele, întâlnite nu doar în lăcașurile sfinte, ci chiar în intimitatea locuințelor, ori a clădirilor publice. Se remarcă așadar orientarea către frumos, către spații impozante, care să impresioneze nu doar prin bun gust, dar și prin cromatica variată, echilibrată, atent selecționată și în armonie cu toate celelalte obiecte din încăpere.

Cu toții ne dorim o locuință aparte, asupra căreia să ne putem aplica propria semnătură, prin prezentarea unui stil autentic, care să nu fie trecut cu vederea prea ușor. Ingenioși din fire, ne hazardăm și, în consecință, căutăm să apelăm la tehnici moderne, care, de cele mai multe ori, nu doar că ne depășesc, dar ne și determină să cheltuim mult mai mult decât, de fapt, ne-ar permite bugetul familiei. În schimb, ar fi recomandat să nu uităm că niciodată clasicul nu se va demoda și că, poate, ar fi mai util să privim în trecut, de unde am avea un punct salvator de pornire, în cazul de fața, acesta fiind reprezentat prin vitralii decorative.

Vitraliile asimetrice, datorită bucăților de sticle inegale, au un rol foarte important, acela de a atrage privirile, iar un adevărat cunoscător într-ale artelor, va reuși să vadă de fiecare dată dincolo de aparențe, dincolo de mirajul sticlelor colorate. Un astfel de ochi critic, va fi capabil să surprindă sublimul și măiestria unor specialiști care efectuează profesional montarea vitraliilor, precum și faptul că acestea ar contrasta frumos cu încăperea în care au fost poziționate.

Cu siguranță, fiecare cititor în parte, odată cu parcurgerea informațiilor anterior prezentate sumar, a încercat să-și imagineze cum ar arăta casa lui cu eventuale uși din mozaicuri viu colorate. Dacă acesta pare un deziderat mult prea mare, care ar necesita testări de piață mai aprofundate, mai extinse, atunci, în orice caz, la capitolul geamuri cu vitralii, ar trebui ca procesul decizional să fie facilitat, având în vedere că, în ultima perioadă, ele sunt tot mai des întâlnite, la mai tot pasul în viața noastră cotidiană, prezente chiar și în sediile instituțiilor publice, ori a spațiilor comerciale destinate funcționării și desfășurării serviciilor prestate în birouri din diverse domenii de desfacere.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: