Mihai Mocean, elevul clujean cu sindromul Down, a luat BAC-ul din prima, cu media 7

11 iulie 2013 la 9:50 pm | Publicat în Diverse | 5 comentarii
Etichete: , , , , , , , , ,

Examenul de bacalaureat, cunoscut și sub denumirea de ” Examenul maturității ”, face ravagii în rândul tinerilor absolvenți de liceu, mai ales în ultimii doi ani, când s-au înregistrat cele mai mari dezastre și scandaluri în acest domeniu.

Astfel, profitând de ocazie, presa se bucură de avalanșa declarațiilor picante ce vin din partea profesorilor, părinților, dar și a elevilor, aceștia din urmă demonstrându-se mai mult sau mai puțin (in)conștienți de importanța acestui examen ce reprezintă prima treaptă semnificativă de trecut în vederea începerii unei cariere profesionale.

Clujul este din nou fruntaș în topul județelor cu rată mare de promovabilitate la BAC în sesiunea de vară. Clasându-se pe locul al 2-lea, după Brăila, înainte de contestații, Clujul obține un rezultat îmbucurător de promovabilitate de 71%. Așadar, potrivit estimărilor, asta înseamnă că din toți elevii prezenți la BAC în sesiunea de vară, cca 1400 dintre ei nu au reușit să treacă de acest examen, nota de trecere rămânând doar un deziderat pentru marea lor majoritate.

În pofida numărului mare de candidați declarați respinși la examenul de bacalaureat 2013, Mihai Mocean, elev clujean, reușește să uimească prin reușita lui, trecând din prima examenul cu o medie onorabilă, de aproape 7.

big_fc755822170aed1654a0b546eba1cf91

sursă foto: http://www.stiridecluj.ro

 Mocean M. Mihai Marian :

 • Limba și literatura română: 5, 20
 • Istorie: 6,75
 • Geografie: 8,55

Nota finală: 6,83

Marea majoritate a cititorilor ar spune că e o banalitate, că media nu e una tocmai mare, alți elevi obținând rezultate mult mai bune, dar cei ce s-ar avânta astfel să dea cu presupusul nu cunosc un amănunt esențial: Mihai Mocean suferă de  Sindromul Down, fiind născut cu un retard mediu spre sever !

Deși a rostit primul cuvânt abia la vârsta de 6 ani, Mihai a dat dovadă de sclipiri de inteligență, ajungând ca în prezent să știe Biblia pe de rost, de când a început să citească asta fiind pasiunea lui, astfel că nu  e deloc o mirare faptul că își dorește să devină preot, să poată ajuta oamenii.

Datorită stării sale speciale, Mihai nu a avut încă din start egalitate de șanse comparativ cu ceilalți elevi, atât pe parcursul anilor de studiu, dar și în privința examenului de BAC. Refuzat în repetate rânduri de grădinițele și școlile din Cluj, mutat la 3 licee diferite, Mihai și mama acestuia, Maria Mocean, au avut de înfruntat numeroase piedici în labirintul sistemului de învățământ clujean.

Doamna Maria, mama  băiatului, s-a dovedit a fi o luptătoare, mai ales datorită faptului că nici nu avea de ales, cineva trebuind să se ridice și să-i apere copilul, acesta neputând face asta singur. Medicul ce l-a adus pe lume pe Mihai i-a spus mamei  sale că a născut ” un monstru, care nu va fi în stare să facă nimic ”, un handicapat care nu va reuși în toată viața lui, femeia fiind sfătuită să nu se implice prea mult, eforturile urmând a-i fi oricum zadarnice. Imaginați-vă drama trăită de femeie la auzul acestor cuvinte, tocmai în perioada în care orice altă mămică ar fi serbat aducerea pe lume a fiului ei. Cu toate acestea însă, această femei nu s-a lăsat doborâtă de răutățile sistemului românesc, ci a reușit să se mobilizeze și să întreprindă toate activitățile necesare pentru integrarea fiului său în societatea clujeană.

Mama lui Mihai a trăit momente tensionate pe toată perioada probelor de la BAC. A stat cu sufletul la gură în așteptarea rezultatelor pe care le spera pe măsura eforturilor titanice depuse de către fiul ei. Femeia declară că, în adâncul sufletului ei, spera și credea că Mihai va trece cu bine de examenul de bacalaureat, deși Mihai spune că Istoria i-a dat cele mai mari bătăi de cap.

Stresul examenului a trecut, la fel și Mihai de această etapă a vieții cu care a trecut cu brio, iar conform calculelor lui PiticiGratis, MIHAI MOCEAN – tânărul clujean cu un IQ de aproximativ 70 reușind să depășească intelectual 60% din absolvenții de liceu care au susținut BAC-ul în aceeași etapă.

Așadar, încă o dată viața bate știrile de scandal cu autocare întregi de elevi suspectați c-ar fi fraudat examenul de bacalaureat. Mihai nu a fost stresat de amplasarea camerelor de supraveghere, deși unul dintre profesorii săi a declarat în presă că la o anumită oră de informatică elevul a fost emoționat și a făcut pe el. Mihai Mocean nu a dat mită, nu a plătit profesori care să-i paseze ciorne imaginare cu răspunsurile corecte pe verso, băiatul neîndrăznind măcar să spere la o eventuale posibilitate de a copia, sau de a se inspira de la vreun coleg. Clujeanul cu sindromul Down nu s-a consolat la gândul c-ar face parte dintr-o generație de sacrificiu, așa cum susțin majoritatea tinerilor astăzi, nici că examenul e aproape imposibil de trecut, sau că sistemul ar fi de vină, creându-le condiții nefavorabile elevilor în vederea susținerii examenului.

Mihai Mocean a luptat în primul rând cu sine, s-a autoeducat, a crezut în propriile forțe și în capacitatea lui de învățare, contrar gurilor rele și a pronosticurilor sumbre ale societății în care trăim. Colegii săi spun că mereu pretindea că e un băiat deștept, știind că se pregătea serios și că învăța.

Nu a fost greu, că am învățat. Au venit toți copiii și m-au felicitat. Istoria a fost cea mai grea materie pentru mine. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost geografia. Acuma este vacanță, vreau să călătoresc„, spune fericit Mihai Mocean.

 

Reclame

5 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Bravo,o performanță strălucită
  perseverență și muntă muncă grea !!!

  • multă muncă

   • Cred că niciunul dintre noi nu va conștientiza vreodată cu adevărat despre ce volum de muncă intelectuală e vorba aici.

 2. Am citit si eu stirea despre acest baiat, este un adevarat exemplu pentru noi toti, cu sau fara astfel de obstacole in viata noastra. Ma bucur ca ai preluat si tu informatiile, sa ajunga la cat mai multe suflete 🙂

  • am citit și eu știrea pe un ziar local. nu credeam că va face înconjurul țării atât de rapid.

   în funcție de timp, mă gândesc să postez și replica dură a preotului ce i-a fost profesor lui Mihai, cel ce se îndoiește de veridicitatea rezultatelor obținute de tânărul clujean cu sindromul Down.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: