Chiar şi cu stomacul gol, ne vomam agonia . . .

12 aprilie 2010 la 1:53 pm | Publicat în Carte | 11 comentarii

Vă spuneam mai demult că am citit Floare-de-Zăpadă şi evantaiul secret – Lisa See , nu ?! Mai ţineţi minte ?!

La prima vedere, cartea nu mi s-a părut cine ştie ce. DA, deşi citesc mult, încă judec opera după copertă, defectul meu, aşa că, pe rug cu Ale, ruşineee !!

Darrr, după ce am început s-o citesc şi să aflu o grămadă de lucruri interesante despre cultura chineză , n-am oprit şi ” uau „. Nu mă mai puteam gândi la altceva-n afară de cartea asta. M-a fascint de la primele pagini. De ce , v-aţi putea întreba. Corect, chiar aşa, ce  e acel ” ceva ” al cărţii ce-i pune rotiţele-n funcţiune lui Ale 😉

Tradiţiile chinezeşti ce au ca principal obiectiv familia din cadrul societăţii acelei vremi şi cum intervine ea-n educarea unei tinere domniţe, orice demers făcut în viaţa aceseia având ca scop o căsătorie  . . . convenabilă.

Acum, na, feminina din mine urlă ca din gură de şarpe. Parcurgând aceste rânduri pentru mine era ca şi cum eu, leoaica, aş fi captivă-n cuşca braconierilor, deci vă daţi cu uşurinţă seama cât de rănit îmi era orgoliu. Din nou se pune întrebarea : de ce ?!

Pentru că  la ei femeia era mai prejos ca scroafa din coteţ. Femeia era sluga, bărbatul – zeul suprem. Femeia nu putea să se afirme, nu avea drept la opinie, nici măcar nu putea să privească ” zeul ” în ochi atunci când acesta ” o lua la 11 metri”.

Se năştea pentru a încerca a avea ” picioarele perfecte” , ceea ce urma să-i aducă o 2 cărătorie bună”. După ce că era slujnică-n casa familiei, trebuia să se ploconească şi-n casa viitorului soţ, acolo unde Găina Bătrână, adică soacra era dictatorul suprem. După ce că lucra ce negru pe plantaţie la moşia soacrei, trebuia să se supună şi ” treburilor de alcov” , sau . . . datoriilor de femeie din timpul  nopţii. Pe scurt, să fută ca maşina de cusut, ritmul fiind impus de soţ, ori de câte ori voia el, când , cum  ş.a.m.d

Dacă rămânea însărcinată şi năştea băieţi sănătoşi, îşi asigura locul în capul familiei, dacă nu, era batjocorită şi trebuia să accepte ca soţul să-şi primească amantele chiar  sub ochii ei. ( ” mici nore” se numesc in carte )

De toate aceste detalii mi-am amintit când am văzut poza asta de pe blogul Tomatei cu scufiţă şi după ce i-am citit articolul , aşa că m-am decis şi eu să transcriu câteva pasaje din cartea mai sus menţionată, carte ce se concentrează-n mare parte pe un obicei străvechi de legare a picioarelor chinezoaicelor 🙂

Voila !

Acum ştiu că erau multe lucruri pe care nu le-a spus nimeni. ( Nimeni n-a spus că puteam să mor. Abia atunci când m-am mutat în casa soţului meu soacra mea mi-a spus că una din zece fete murea din cauza legării picioarelor, nu doar în provincial noastră, ci în toată China .)

Tot ce ştiam era că legarea picioarelor avea să mă facă mai uşor de măritat, avea să mă apropie de cea mai mare dragoste şi cea mai mare bucurie din viaţa unei femei – un fiu. În acest scop, ţinta mea era să ajung la o pereche de picioare legate perfect , cu şapte atribute distincte : să fie mici, înguste, drepte, ascuţite şi arcuite, şi totuşi să rămână parfumate şi moi ca textură. Dintre toate aceste cerinţe, lungimea era cea mai importantă. Idealul era de şapte centimetri, aproximativ lungimea degetului mare de la mână. Urmează forma. Un picior perfect ar trebui să fie de forma unui mugur de lotus. Trebuie să şi plin şi rotund la călcâi, să se ascută în faţă, cu toată greutatea sprijinită numai pe degetul mare. Asta înseamnă că degetele şi bolta picioarului trebuie rupte şi îndoite în interior pentru a ajunge la călcâi. În cele din urmă, fanta formată între partea din faţă a piciorului şi călcâi trebuie să fie sufficient de adâncă încât să ascundă o monedă aşezată perpendiculat în pliurile ei. Dacă puteam să ajung la aşa ceva, fericirea avea să-mi fie răsplata. ( 3 5 )

Toate eram aproape paralizate de chinurile fizice, şi totuşi, încercările noastre abia începuseră. Nu puteam mânca. Chiar şi cu stomacul gol, ne vomam agonia. ( 3 9 )

Într-o zi, în timp ce făceam una dintre turele de cameră, am auzit ceva trosnind. Mi se rupsese unul dintre degetele de la picior. Am crezut că sunetul era înăuntrul trupului meu, dar a fost atât de ascuţit, încât l-a auzit toată lumea care se afla în iatacul femeilor. ( 4 0 )

În mers, tot corpul îmi tremura. Până la lăsarea serii cele opt degete care trebuiau  rupte se rupseseră, dar mi se cerea să merg în continuate. Îmi simţeam degetele rupte sub greutatea fiecărui pas pe care-l făceam, pentru că erau libere în pantofi. Spaţiul abia creat  în care fusese cândva o încheietură era acum o infinitate gelatinoasă de tortură. ( 4  1 )

Cu ajutorul nostru, Sora cea Mare îi ridică Surorii a Treia pantalonii până la genunchi ca să-i poată masa direct gamba. Atunci am văzut liniile roşii care ieşeau de sub legăturile Surorii a Treia, şerpuiau în sus pe picior şi dispăreau sub pantaloni. ( . . . ) În cele din urmă, picioarele Surorii a Treia fură expuse pe de-a-ntregul. Puroiul era verde-închis , iar sângele se coagulase într-o clisă maronie, repingotoare.  Mama îi frecă picioarele , încercând să îndepărteze infecţia. Sora a Treia leşină. Apa din găleată se întunecă de la supuraţia vătămătoare. În cele din urmă mama scoase extremităţile rupte din găleată şi le uscă prin tamponare. ( 4 3  )

După cum aţi citit şi voi, nu toate chinezoaicele erau norocoase, astfel că adesea se întâmpla ca 1 din 10 să moară din cauza legării picioarelor, dar asta nu era o pagubă prea mare, oricum o femeie însemna ruşine şi cheltuială pentru familia ei, plus că risca să nu facă un fiu odată ajunsă-n casa soţului.

No, şi cum vine aia ?! Femeia-i persecutată la noi ?! Femeia suferă, e asuprită, îndură şi tace ?!

Citind cartea asta, precum şi preferata mea, cartea document ”  Suad -Arsă de vie ” , mie îmi e cam ruşine să mă mai plâng şi să fac fortoane, sincer !!

***

Vyio, ţie sigur ţi-ar plăcea cartea 😉 Fix la tine m-am gândit când am văzut-o ! ( să ştii că nu am uitat de premiu, mă ocup de el zilele astea :D)

11 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. legarea picioarelor…doamne cum gandeau chinezii aia atunci..

 2. Cutremurator.

  Cred ca acelasi sentiment l-am avut si eu mai demult, cand am citit „Numai cu fiica mea”, citind despre viata femeilor musulmane.

 3. Off-topic: Cea de a doua reuniune a bloggerilor din CUA va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la ora 16,00, la Turda, în Sala CRD – Centrul Raţiu pentru Democraţie. Detalii în postarea: http://zamfirpop.com/blog/2010/04/12/sambata-al-ii-lea-blogmeet-cua Te aşteptăm!

 4. o să încerc şi eu să fac rost de carte
  cât despre legarea picioarelor…alea numai frumoase nu erau!Aveam ceva imagili într-un manual de engleză
  Cât despre drepturile femeilor…în orăşelul în care locuiesc eu,încă mai exisă oameni care cred că femeia e un fel de cârpă
  Mai grav,chiar şi unii profesori

 5. nasii mei de nunta au fost in Japonia anul trecut. Au avut onoarea sa cunoasca o gheisa! Au ramas incantati! Pentru unele fete, e o adevarata onoare, sa stii!
  Pentru mine ar fi o adevarata povara! Sa merg pe pantofii aia de lemn si unde mai pui pudra aia de orez!! …. pfff …. nu!
  Dar mi-a placut articolul! Si mi-a placut foarte mult si cartea: memoriile unei gheise!

  • NU despre gheise era vorba`n articol.
   Norocosi nasii tai :X
   cat despre cartea ce ai pomenit`o tu . . . ah, cat mi`ar placea s`o citesc si eu, doar ca nu`mi permit sa o cumpar, iar la biblioteca . . nema 😦

 6. China nu-si maltrata femeile. La fel ca si la noi si la alte popoare, in timpurile acelea, femeia avea alt statut. 😉

  Oricat de mult s-ar fi persecutat intre ei, China, Japonia, Koreea, Thailanda etc au o istorie mai puternica si mai trainica decat a multor alte popoare, chiar si adunate 😛
  Erau mai disciplinati si mai corecti, prin idealul „torturii” decat prin prefacuta „libertate” care o afisau occidentalii! 😉

 7. Am citit si eu Suad si m-am ingrozit de cat de inapoiati inca suntem, in ciuda secolelor de civilizare. Uneori suntem mai animale decat animalele.

 8. momentan citesc Octavian Paler – Apararea lui Galilei, sa vad cum stau cu banii, si-mi cumpar si eu cartea asta, pare foarte interesanta 🙂

 9. am citit acea carte si am fost fascinata de ea si de mesajul ei….este extrem de frumoasa…o recomand tuturor fetelor, femeilor,,,,etc..

 10. Eu acum citesc Floare de zapada si evantaiul secret si tb sa spun ca ma fascineaza si ma ingrozeste in acelasi timp. Abia astept sa termin serviciul ca sa pot sa citesc mai departe.
  Am citit si Saud-arsa de vie, dar este o diferenta intre cele 2 carti. La chinezi se practica legatul picioarelor pt binele femeii, ca ea sa aiba o casatorie fericita. In schimb, la musulmani, femeia era un simplu instrument de munca, nu ridicau capul din pamant si stiau drumul dupa numarul de pasi care trebuiau facuti pana intr-un loc.
  Macar in China a fost interzisa practica legatului picioarelor, dar, din pacate, in tarile arabe, crima femeii pt onoarea familiei, inca se mai practica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: