Fana lui Teodor Tanco

15 iunie 2009 la 8:41 pm | Publicat în Carte | 8 comentarii
Etichete: , , , ,

Ştia că leul, oricât de îmblânzit pare, tot leu rămâne şi domesticirea lui e un simulacru, până în clipa când dresoarea, încrezătoare în arta ei şi naivă, ca toţi artiştii, îşi vâră singură şi curajos capul în gura leului, acestuia rămânându-i să îndeplinească doar o simplă formalitate.

 

. . . cam aşa şi personajul principal din romanul omonim, Fana.

Dreams_by_lilcatty

Melinda, mama Fanei, grecoaică de modă veche, o lasă pe fată să viseze la şcoala de actorie , fără a se gândi măcar vreo secundă că fiica ei ar putea vorbi serios.

Bineînţeles că fata a crescut şi tot timpul a ţinut minte acea clipă magică, atunci când, la o serbare de sfârşit de grădiniţă, după ce a recitat o poezie foarte complicată, Melinda i-a zis de faţă cu toţi „ scumpa mamii artistă”. Cu toate că n-a înţeles ea prea bine ce presupunea titulatura de „artistă”, crescând, s-a pregătit temeinic pentru a da la Universitatea de la Bucureşti.

La examen s-a descurcat excelent, frumuseţea ei radiind deasupra tuturor. Până şi temuţii examinatori au fost impresionaţi de prestanţa Fanei.

Melinda, neagră de supărare, s-a dus la Bucureşti şi , făcând apel la unele relaţii foarte cunoscute în acea lume a Bucureştilor, a pus să fie scos dosarul fiicei sale, iar pe foaia de admitere ea sa fie trecută „Respins”.

Fana, crezând că a căzut examenul, întoarsă acasă, a căzut într-o depresie cumplită. Nimic nu o putea scoate din starea ei letargică, nici chiar dădaca Safta, cea care i-a fost ca o mamă atât Fanel , cât şi lui Ştefan, fratele acesteia. ( părinţii erau foarte ocupaţi cu munca)

Într-un târziu, şi-a revenit cumva, cumva şi dorea să se angajeze. Aici, iar a intervenit Melinda. Ea vroia ca fiică’sa să lucreze cot la cot cu ea într-o uzină, nicidecum la teatrul de la Casa De Cultură. Planurile Fanei sunt ruinate..iar..tot de către propria-i mamă.

În lungile ei plimbări prin parc, întâlneşte un bărbat despre care nu ştie nimic. Şerban, 37 de ani, specialist în inginerie, cade în mrejele fermecătoarei Fana. Niciunul nu ştie nimic de celălalt, dar nici nu dezvăluie misterul, lor plăcându-le acea atmosferă tensionată în care, din cauză că nu-şi ştiau numele, se adresau cu „regină” şi „majestate”.

Cu puţin timp de a o cunoaşte pe Fana, Şerban era amantul Melindei. Cam un an a durat idila dintre ei, bărbatul întrerupând totul când a intrat Fana în viaţa sa. Atunci când Melinda află de Fana şi Şerban, crede că onoarea fetei e pătată pe veci ( cu toate că, între cei doi, nu s-a întâmplat nimic mai mult decât nişte sărutări pătimaşe . . . nu că nu ar fi vrut fata, doar că bărbatul a fost prea tolomac încât să simtă când era momentul prielnic să acţioneze)

Romanul lui Teodor Tanco se finalizează cu plecarea Fanei la Bucureşti. Nu-i pasă de ce spune lumea sau mama ei ( realizează că nu se va putea înţelege niciodată cu aceasta în privinţa teatrului), drumurile i se despart definitiv de Şerban şi pleacă . . . pleacă să-şi trăiască viaţa . . . să-şi îndeplinească visul 😀

.

.

.

asta-i cea de-a 2 carte pe care mama a citit-o atunci când era însărcinată cu mine, iar numele personajului principal era Ştefana

Reclame

8 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. sa ….LIVING LA VIDA LOCAAAa =)))

  2. m-ai facut curioasa ! ce carti tari citea mama 🙂

  3. O zi bună îţi doresc, Alex’andra, de fiecare dată când vin la tine plec cu un zâmbet pe buze…

  4. Am citit multe la viata mea dar n-am auzit de carte si autor. 😛

    Pare foarte interesanta. 🙂

  5. Foarte frumos 🙂 Tre sa o intreb pe Mutter daca a citit vreo carte cand era insarcinata cu mine :)) Nu de altceva dar nu ma impac cu cartile :))

  6. am adormit, gata….ZzZzZz

  7. Asa cum am gandit mereu, nu esti ca orice alta persoana, ci un personaj desprins din carti 😀 .

  8. stiti pe mine ma cheama stefana si mi se spune fana tocmai fiindca mama a citit cartea…. eu o citesc acum si am intrat pe net sa vad ce se spune despre ea…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: