Leapşa Literară

27 Aprilie 2009 la 1:48 pm | Publicat în Carte, Leapsa | 10 comentarii
Etichete: , , , , , , , ,

copacul-carte_ce_lacrimeaza

Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecã?

Cei din Epoca Marilor Clasici. Mama s-a îngrijit de biblioteca mea personală încă dinainte ca eu să mă nasc aşa că rareori s-a întâmplat ca la şcoală să ne ceară să citim te miri ce operă X şi eu să nu o am pe acasă.

Mulţumesc, mamă !

Din ce carte ai mai multe exemplare ?

Mi se apre inutil să am de enşpe ori o carte. 1 la mână, ocupă spaţiu, 2 bani irosiţi şi 3, nu învăţ nimic nou dacă văd dubluri în rafturi.

Daaaar , din cauza vremurilor ălora grele pe care minora de mine nu le-a prins, acele timpuri când, pentru a cumpăra o carte „bună” trebuia să o iei la pachet cu altele 2-3 naşpa ( alt termen mai degradant pt o carte n-am găsit) , am câteva exemplare din Ion Creangă, Eminescu ( îl urăsc. Acum , la ora de română, îmi mănâncă nervii cu Luceafărul lu’ Peşte . . . uff) sau Sadoveanu.

De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezat în secret?

Drept să vă spun, genul ăsta de cărţi nu m-au pasionat niciodată ; tata, în schimb, le mânca nu alta, sorbea fiecare cuvânt ( ofc, eu n-am de unde să ştiu asta, dar îmi povesteşte mama sau bunica).

Visam şi eu să controlez oamenii ca Marry Poppins sau că voi ajunge departe de casă la şcoală ca Harry Potter şi voi face multe măgării, dar mă trezeam repede din reverie pentru că mereu suna telefonul, semn că trebuia să pornesc către şcoală ( cea generală).

Ce carte ai citit cel mai des ?

Mai mult ca sigur că mulţi dintre voi nu aţi auzit de ea. Am primit-o anul trecut, de Crăciun, de la Ionuţ ( mulţumesc, blondo, că l-ai ajutat să o aleagă 😉 ) şi e o carte documentar Suad Arsă de vie în care se povesteşte viaţa grea a unei fete din Palestina care rămâne gravidă , iar părinţi aranjează ca ea să fie arsă de vie în timp ce spăla rufele de către cumnatul ei. Am citit-o de cel puţin 3 ori ( am scoase pagini întregi de citate) şi am de gând să o recitesc şi pentru a 4 a oară cât de curând

Care era cartea ta preferată la 10 ani ?

Cireşarii. Am citit primele 3 volume într-o vară. Trăiam alături de personaje şi-i îndrăgeam tot mai mult şi mai mult cu fiecare filă ce o parcurgeam. m-a cam dezamăgit „Roata Norocului”, romanul fiind unul poliţist, iar eu prea mică pentru a-l înţelege în totalitate, dar a fost ok până la urmă.

Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut ?

Nu cred că eu sunt în măsură să cataloghez o carte ca fiind „proastă”. Consider că din fiecare avem câte ceva de învăţat.

Singura carte care mi-a lăsat un gust groaznic de amar a fost Greaţa lui Sartre. Îmi pare rău că am citit-o, dar a trebuit să-i demonstrez profei mele de română dintr-a 9 a că sunt capabilă să o finalizez 😀

Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut ?

Hmmm…greu de spus. Mai multe, dar acum îmi vine-n minte Enigma Otiliei. Am reţinut foarte multe lucruri din ea, chiar dacă au trecut aproape 10 luni de când am deschis-o ultima dată. Sunt multe tipologii de personaje întâlnite acolo , iar psihologia fiecăruia dintre ele este de-a dreptul uimitoare…părerea mea

şi Parfumul lui Suskind 8)

Cine crezi cã ar trebui sã câstige premiul Nobel pentru literaturã?

Şi , din nou , NU sunt în măsură să-mi dau cu părerea la capitolul ăsta. Sunt prea mică într-ale cititului pentru asta. Îi las pe „ Ăia mari” să o facă 😀

Ce carte ti-ar plãcea sã vezi ecranizatã?

Parfumul lui Patrick Suskind. Asta deja e ecranizată, dar eu încă nu am reuşit să văd decât primul cd. Am zis că-l voi urmări împreună cu Ionuţ . . . într-un viitor apropiat.

Descrie visul cel mai straniu care sa fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?
Nu îmi aduc aminte un astfel de vis. Poate că am visat cu ochii deschişi să devin un scriitor de succes. Vise…” zicea Chris şi eu îl aprob în totalitate.

Wait a sec..ţin minte cum visam alături de Peter Pan =)))

Care e cartea cea mai putin cultã pe care ai citit-o ca adult?

Trage-mi-o . . . poate sunteţi puţini bulversaţi de titlul ei ( la fel a reacţionat şi mama) dar, după ce o veţi citi, veţi vedea că în ea sunt prezentate doar adevărurile dure ale vieţii de „gangsta” în contact cu „realitatea” bogătaşilor : droguri, alcool, ţigară, pistoale, curve, peşti, dealeri, crimă . . . stuff like that

Şi, mă, omule, ia stai…o carte poate fi cultă sau nu ?! de când clasificarea asta ?! un mare rahat după mine dar, nah, ăl de a născocit-o poate a fost mai ipen la cap ca mine

Care e cartea cea mai dificilã pe care citit-o?

Viaţa mea Semnul Exclamării

Preferi autorii francezi sau ruşi ?

Primii

Shakespeare, Milton, sau Chaucer?

Ummm…I have to say…neeeext !

Ce te deranjeazã cel mai mult în activitatea lecturii?

Să am un chef d-ăla nebun ( aşa cum mă apucă pe mine adesea) şi să trebuiască să mă opresc din citit din varii motive. Mă scoate din sărite şi adesea reacţionez urât, indiferent de cine mă perturbă 😀

Mă mai disperă şi şcoala, că-mi impune să citesc tot felul de opere. Nu mai bine, tu , profesore, mă laşi în plata mea să-mi dezvolt lexicul într-un fel cât se poate de plăcut pentru mine, lăsând la libera mea alegere să desemnez ce cartea va avea onoarea ( haha! ) de a-mi trece prin mână ?!

Care e romanul tau favorit?

Nu am aşa ceva. Fiecare carte e faină în felul ei. Trebuie, totuşi, să recunosc că le ador pe cele psihologice cu o intrigă riguros construită.

Joci ceva?

Asta e un fel de întrebare capcană ?! sau care-i faza cu ea în acest context , că eu tot nu mă prind.

În fine..simplific pentru voi..mă joc de-a viaţa . . . dar, staaai, asta o puteaţi vedea şi singuri 😛

Povestiri scurte, schite?

E prea banal dacă amintesc şi eu ca restul despre Caragiale, nu ?! Logic , aşa că-mi fac niţică reclamă şi vă invit să vizitaţi secţiunea „ Poveste ” de la mine de pe blog 8)

Non-fictiune?

Well . . .

Scriitorul favorit?

eu ?! =))

Ce scriitor crezi cã este supraevaluat?

Bineînţeles că…nea’ Coelho. Am citit vreo 4 cărţi de la el şi tot n-am rămas cu nimic în tărtăcuţa. cea mai răsărită mi se pare Alchimistul dar , în rest, tot-i preaaa comercial şi simpluţ pentru gusturile mele.

Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?

Biblia. chiar aş vrea să o citesc şi o găsesc foarte utilă în circumstanţele date. ce carte te-ar putea ajuta să treci mai uşor peste izolare şi singurătate decât aceasta ?!

Şi ..acum ce citeşti ?

Inimi cicatrizate de Max Blecher. staţi pe aproape că voi face un articol după ce o finalizez.

Mulţumesc, Chris şi scuze de întârziere 😳 ( mersi şi de mail-ul ăla. 😉 am priceput)

Gajico, prinde-oooo !


Anunțuri

10 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mi-ai adus aminte de Cireşarii. Chiar că am citit toate volumele cu mare plăcere într-o vreme… Felicitări pentru felul în care ai răspuns la toate întrebările. O săptămână cât mai bună îţi doresc…

 2. Peter pan….=)))….niciodata nu mi-ai zis de ala =)))

  Numa asa puteam sa rad cu tine 3 zile …sau de tine 😀

 3. MI-ai adus aminte de Ciresarii!,o zi frumoasa! 🙂

 4. Si eu cred ca tre sa iti alegi singur cartile pe care vrei sa le citesti 🙂 . Noroc cu mama , uite ce bin iti prinde ca ai o biblioteca asortata !!!

 5. nah…eu nu am parte de ajea ceva…mama in bibleoteca are tone de romane…de la volumu 1 la 210 :)) …din astia gen : Pe aripile vantului, Pasarea spini, COntele de Monte Cristo ..etc @-) …sa nu crezi k citesc eu dinastia :)) … ultima carte citita a fost abecedaru 😀

 6. 😕 tre so intreb pe amy ce are ea in biblioteca…ca la mine nu gasesc biblioteca pentru cartile PE care le „rasfoiesc” .
  – etichetati-ma incult sau mai stiu eu cum…dar nu mai tin literatura acasa. (una suta bucati Jules Verne, colectie stransa de tata, nici macar nu eram nascut cand a inceput)- nu stiu daca am citit 3 din ele, dupa care au avut o soarta tragica (flood) 😦

 7. Mi-a placut aia cu Biblia…Ale` ca de fiecare data credincioasa 😀

 8. sigur vorbesti de mine ?! 😳 n`ai vrea sa stii cat de „Des” frecventez eu biserica 😀

 9. Ale` lasa-ma macar sa CRED ca este asa cum zic eu 😀

 10. Hey, dragut blogul tau.Da, si pe mine m-a impresionat mult „Suad- arsa de vie”, mai ales forta cu care eroina reuseste sa depaseasca atatea obstacole:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: